2388
11:24
12.06.2024

Türkçe Dil Beceri Sınavı'nın (TÜRKDİL) genel amacı Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkinlerin Türkçe dil becerilerine sahip olma durumlarını belirlemektir. Bu genel amaç doğrultusunda yabancı dil olarak Türkçe eğitimine yönelik politikaların düzenlenmesi ve yabancı dil olarak Türkçe dil yeterliklerinin değerlendirilmesi amacıyla dört temel dil becerisini kapsayan aynı zamanda uluslararası geçerliği olan standart bir sınavın geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Test geliştirme sürecinin başında, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Türkçe Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi ve Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme alanlarında uzman akademisyenlerin katılımıyla bir akademik danışma ekibi oluşturulmuştur. Bu ekiple yürütülen çalışmalar sonucunda sınavın A1-C1 dil düzeylerini kapsamasına karar verilmiş, sınava ilişkin bir değerlendirme çerçevesi oluşturulmuş, sınavın bilgisayar ortamında uygulanmasına karar verilmiş, adayların Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metnine (CEFR) göre temel dil becerilerinde sahip olmaları gereken yeterlikler belirlenmiş ve testlerin planları oluşturulmuştur. Ardından tecrübeli soru yazarlarından oluşan bir ekip kurulmuş ve akademik danışma ekibinin rehberliğinde test geliştirme çalışmaları yürütülmüştür.

TÜRKDİL'de, temel dil becerileri olan okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerileri değerlendirilmektedir. Adayların Türkçe iletişim kurmada ihtiyaç duyabilecekleri olası durumları kapsayacak şekilde dört becerinin tamamı sınava dâhil edilmektedir. Sınavın değerlendirme çerçevesi oluşturulurken Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni esas alınarak geliştirilen ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programından yararlanılmıştır. Tüm beceri alanları (okuma, dinleme, konuşma, yazma) ve dil seviyeleri (A1, A2, B1, B2 ve C1) için sınavda ölçülmesi gereken yeterlik ve kazanımların belirlendikten sonra açık uçlu ve çoktan seçmeli maddelerden oluşan test formları geliştirilmiştir.

Okuma testinde adaylara okudukları metinlerdeki söz varlığı, metni anlama ve çözümleme, metni değerlendirme alanlarındaki kazanımlara uygun şekilde yazılan 40 çoktan seçmeli soru yöneltilmektedir. Dinleme testinde metinlerdeki söz varlığı, konuşmayı/metni anlama ve çözümleme, konuşmayı/metni değerlendirme alanlarındaki kazanımlara uygun şekilde hazırlanan 25 çoktan seçmeli soru yer almaktadır. Konuşma testinde; verilen konuyla ilgili, kısa bir düşünme süresinin ardından hazırlıksız konuşma becerilerini ölçmek amaçlanmaktadır. Konuşma testinde toplam üç açık uçlu soru/görev yer almaktadır. Bu görevler akademik ve sosyal dil kullanımını ölçmeye yöneliktir. Yazma testinde ise; verilen konuyla ilgili, farklı türlerde metin yazma becerilerini ölçmek amaçlanmaktadır. Yazma testinde de toplam üç açık uçlu soru/görev yer almaktadır.

TÜRKDİL, uluslararası standartlarda tasarlanan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı dil laboratuvarlarında ve e-sınav salonlarında bilgisayar tabanlı olarak uygulanmaktadır. Bilgisayarlar hem fare yardımıyla hem de dokunmatik olarak kullanılabilmektedir. Sınavın dinleme ve konuşma bölümlerinde ortam seslerinden etkilenmeyen, yüksek kalitede kulaklıklar kullanılmaktadır.

TÜRKDİL iki oturumda yapılmaktadır. İlk oturumun süresi 80 dakikadır. Bu oturumda okuma ve konuşma becerisine yönelik sorular yer almaktadır. İlk oturum sonrası 15 dakika ara verilmektedir. İkinci oturumun süresi ise 100 dakikadır. Bu oturumda dinleme ve yazma becerisine yönelik sorulara yer verilmiştir. Her bir beceriyle ilgili soru sayıları ve uygulama süreleri tabloda belirtilmiştir:

TÜRKDİL Sınavındaki Madde Sayıları ve Süre Dağılımı

Test

Madde Sayısı

Süre

Okuma

40

60 dk.

Konuşma

3

20 dk.

Dinleme

25

50 dk.

Yazma

3

50 dk.

Toplam

71

180 dk.

 

TÜRKDİL ile Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkinlerin Türkçe dil becerilerinin her birine ve genel Türkçe yeterliğine ilişkin seviyeleri belirlenmektedir. Adaylara aldıkları puanlar ve bunlara karşılık gelen A1-C1 aralığındaki dil düzeyleri sonuç belgesi ile bildirilmektedir.

Yayın Tarihi: 12.06.2024